Mine 7 gode vaner - 1.vane

Indsendt af kasper den tor, 02/11/2016 - 22:23
Fyrtårn

Det dejlige ved en en god vane er at den er svær at slippe af med. Som det står i Den Danske Ordbog om ordet 'vane':
"adfærd eller handlemåde som en person, ofte ubevidst, har tillært sig ved stadig gentagelse og derfor kan have svært ved at ændre"

Der findes et utal af bøger, websider og podcasts med lister over de 5, 7, 12 eller 50 bedste vaner, der giver dig succes i din hverdag.
Jeg har læst mange af dem og nogle er ret frelste, højtflyvende og urealistiske, mens andre er simple, jordbundne og praktiske. Men rigtig mange af dem har ét råd til fælles. At dele sin viden.
I min virksomhed lever vi af at dele viden, så hvad er mere naturligt end at dele mine vaner (de gode) med dig.
 

1. Planlæg din dag i morgen, i dag.

Jeg bruger gerne 15 minutter om aftenen eller sidst på arbejdsdagen, til at skrive de 2 til 3 ting ned, som jeg vil tage fat på dagen efter.
Jeg bruger et kanban board der hedder Trello til at holde styr på de ting jeg gerne vil nå, og har ét board til arbejde og ét til private gøremål med kolonnerne 'To do', 'Today', 'Done' og 'Feedback'

'To do' indeholder en laaang backlog af ting jeg vil eller opgaver jeg skal have løst på et tidspunkt.

'Today' indeholder de opgaver jeg vil arbejde med 'i dag', og som jeg satte ind i kolonnen aftenen i forvejen. Reglen er, at jeg må have 2 opgaver i denne kolonne. Altså 'kun' 2 opgaver pr. dag. Det kan lyde som meget lidt og de fleste vil sikkert drible med 8-10 opgaver i hovedet, som de gerne vil nå på én dag. Men min erfaring siger mig at hvis jeg blot har 2 opgaver i 'Today', så vil jeg ikke blot kunne nå at lave disse opgaver, men også afslutte hver enkelt opgave godt, så jeg kan overføre den til 'Done' uden at den vender tilbage, fordi der liiige var en ting jeg havde overset.
Det giver en utrolig dejlig følelse at afslutte en opgave godt og det kræver sin tid, så derfor, kun 2 opgaver i 'Today'.
Af og til afslutter jeg de 2 opgaver så tidligt på dagen at jeg kan trække en opgave ind fra min backlog. Det kan være en opgave som jeg lige har lyst til at lave eller én der står med høj prioritet på listen i 'To do'. Og så er jeg pludselig foran! Så bliver jeg glad og når jeg er glad, løser jeg mine opgaver bedre og taler bedre med mine kolleger og kunder.

'Done' indeholder de opgaver jeg har løst. Og når jeg har løst dem godt, vender de som regel ikke tilbage. Trello har en arkiveringsfunktion til opgaver. Men jeg lader som regel mine opgaver stå i kolonnen 'Done' et par dage... Det er svært tilfredstillende at se på en liste af opgaver der er løst.

'Feedback' indeholder opgaver jeg venter svar på. Det kan være en opgave, hvor jeg når til et punkt, hvor jeg ikke kan komme videre, før jeg har et svar fra en kunde eller en kontakt. Så parkerer jeg opgaven i 'Feedback' og kan så trække en ny opgave fra 'To do' kolonnen.
Når der kommer svar på en opgave i feedback, kan jeg trække den ind i 'Today', hvis der er plads (aldrig mere end 2 opgaver dér). Hvis der ikke er plads kan jeg vælge at flytte en anden opgave fra 'Today' tilbage til 'To do', så der bliver plads til min feedback-opgave. Eller jeg kan vælge at trække feedback-opgaven tilbage til 'To do', hvis den er mindre vigtig end de 2 opgaver jeg har i min 'Today' kolonne.

Metoden er en simpel udgave af Kanban og den giver mig en ro og et overblik og en glæde ved at løse dagens opgaver.
Humlen er dog stadig at jeg planlægger mine opgaver aftenen i forvejen og får dem skrevet ned, så jeg ikke skal huske på opgaver. Det giver plads og ro til at være sammen med familie og venner. Og det giver mig en bedre nattesøvn.

Og nattesøvn, eller søvnrytme, er min 2. gode vane, som jeg vil skrive lidt om på i næste kapitel om mine gode vaner. Jeg har sat den på min 'To do' liste ;-)

Hav en fremragende dag!